Presentation:   Bakgrund   Foto    Utbildning     Kithira

Kithira

När jag var på väg till Kithira första gången 1991, undrade folk i Grekland vad jag skulle göra där. Det är väldigt långt bort, sa en, och där finns bara en massa kyrkor, sa en annan. Några rader i en broschyr hade fångat mig, jo, det verkade mycket ensligt och oåtkomligt.

Resan till Kithira blev vägen hem för mig. Jag fann mig tillrätta på den avlägset belägna ön, som har gästats av välkomna och ovälkomna, eftersom den ligger i farleden mot nordöstra Medelhavet. Det var här Odysseus kom ur kurs på väg hem från det trojanska kriget, och hans många äventyr tog sin början.

Jag skulle snart fylla fyrtio, och jag hade en känsla av att livet borde vara "något mer". Mötet med Kithira förändrade mitt liv.

Jag gick en fotokurs och sa upp mig för att kunna tillbringa mer än några få semesterveckor på ön. Första hösten följde jag med och plockade oliver några dagar, och det var första steget in i öns vardagsliv.

Som många människor på svårtillgängliga platser har "tsirigoterna" rykte om sig att vara lite egna, och det kan ta tid att komma dem in på livet. Det var värt att envisas. Jag har mött människor, som lever med "hjärtat på sin plats" och som är helt på det klara med det.

Under åren har kameran blivit en nyckel till ön. Jag har letat mig fram och blivit inbjuden till platser, tilldragelser och människor. 1996, 1997 och 2002 har jag haft utställningar på ön, 1996 i Aten, i Luleå 2000 och 2001. 1997 visade jag några bilder på Odenlab Söder, 2003 på Konst i det gröna i Tanto och 2006 olivplockningsbilder på Olja&Oliv.

Bilder och texter om Kithira har publicerats i bl a ICA-kuriren, Metallarbetaren, Tidningen RES och Norrbottens-Kuriren.

In English    © Louiza Lindbäck 2006    Webbdesign: Mariann Björnfot